De gemeente Eersel gaat net als alle andere gemeenten in Nederland de uitdaging aan om om uiteindelijk in 2050 alle woningen op duurzame manier te verwarmen. Zo werken we aan een aardgasvrije gemeente. Deze overgang noemen we de warmtetransitie.

We zijn aan het kijken wat het meest duurzame alternatief is voor aardgas tegen een betaalbare prijs. Dat verschilt per kern en per wijk. Daarom maakt de gemeente een plan om onze woningen en gebouwen op een nieuwe manier te verwarmen. Dit plan is een soort routekaart naar aardgasvrij wonen. Dit noemen we de Transitievisie Warmte.

In die visie staat hoe woningen en gebouwen van het aardgas af kunnen. En welke betaalbare en duurzame alternatieven er zijn. De route is natuurlijk niet in beton gegoten. De komende jaren kan er nog veel veranderen in betaalbare en breed toepasbare energiebronnen of technieken. Daarom wordt de visie om de 5 jaar onder de loep genomen en aangepast waar nodig

Benieuwd wat onze inwoners vonden?

Voor het maken van de Transitievisie Warmte is gebruik gemaakt van ons inwonerspanel. Zij hebben onder anderen met ons mee gedacht. De resultaten van dit onderzoek kun je teruglezen op ons inwonerspanel.

Kansen

We werken plannen van de Transitievisie Warmte uit. We kijken met inwoners en andere partners naar kansen en mogelijkheden in Eersel. Hier zien we vooral kansen in:

  • een besparingsprogramma: we ondersteunen en moedigen onze inwoners aan om hun huis te isoleren. Alles begint namelijk met isoleren. Wat we niet verbruiken met elkaar, hoeven we natuurlijk ook niet op te wekken
  • Warmte Uitvoeringsplannen: hierin beschrijven we in welke gebieden we samen met onze inwoners aan de slag willen gaan om huizen aardgasvrij te maken en op welke manier

Gezamenlijke oplossing

Voor de kern van Eersel zien we kansen voor een gezamenlijke oplossing in de vorm van een warmtenet. De reden hiervoor is dat de kern van Eersel de meeste woningen heeft. Ook kunnen we hierin samen optrekken met de woningstichting die hier haar huurwoningen wil verduurzamen. 

Individuele oplossing

Voor de rest van de gemeente kijken we meer op individueel niveau. Dit betekent dat we inwoners gaan stimuleren, maar ook ondersteunen bij de plannen die ze zelf maken. Toe aan een nieuwe CV-ketel? Wil je op inductie gaan koken? Wil je je huis aardgasloos verwarmen? De gemeente wil inwoners informeren en ondersteunen bij de juiste aanpak. Wat ze ook van plan zijn. We gaan inwoners dus niet verplichten om van het aardgas af te gaan, maar juist stimuleren om stappen te zetten in ieders eigen tempo.