Ondersteuningsmogelijkheden energiekosten

Het op orde hebben en houden van je geldzaken en inzicht in je financiële situatie is belangrijk. Er zijn mensen die door hun energiekosten niet goed rond kunnen komen. Landelijk, vanuit de Kempengemeenten en vanuit de gemeente Eersel zijn er diverse ondersteuningsmogelijkheden om u hierbij te helpen.

Landelijke regeling: Prijsplafond

In 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Dit betekent dat je tot een bepaald gebruik niet meer betaalt dan een maximale prijs voor gas en elektriciteit. Door dit prijsplafond krijgen de meeste huishoudens korting op hun energierekening. De overheid betaalt deze korting. Je hoeft niets te doen om deze korting te krijgen.

Regelingen Kempengemeenten

 1. Goedkope Energie
  De Kempengemeenten werken samen met Gezondverzekerd.nl(externe link). Via Gezondverzekerd.nl bieden we energiecontracten aan onder de naam Goedkope Energie. Het energieaanbod voor inwoners van de Kempengemeenten is te bekijken via www.gezondverzekerd.nl/goedkope-energie(externe link). Als dat nodig is, kun je overstappen van energiecontract. Vind je het lastig om de juiste keuze te maken die past bij je situatie? Goedkope Energie kan u een persoonlijk advies geven voor een passend energiecontract. Je kunt hiervoor telefonisch contact opnemen via (085)303 5389.
 2. Bijzondere bijstand
  Wat als je de energierekening op dit moment niet kunt betalen? Dan heb je misschien wel recht op bijzondere bijstand voor je energiekosten. We kijken samen met jou of je energiekosten boven het prijsplafond uitkomen en in hoeverre je deze met je inkomen en je spaargeld zelf kunt betalen. Heb je een hoog inkomen? Dan nog kun je recht hebben op bijzondere bijstand voor een deel van je energierekening. Kijk voor meer informatie op www.kempengemeenten.nl/bijzondere-bijstand(externe link) of neem contact op met de afdeling Maatschappelijke Dienstverlening via (0497)745544.
 3. Eenmalige energietoeslag 2023
  Ook in 2023 komt er een Energietoeslag. Hiervoor moet de Landelijk de Wet Energietoeslag 2023 zijn vastgesteld. De verwachte invoering van deze wet is in het najaar van 2023. Hierna gaan we als Kempengemeenten met deze energietoeslag aan de slag. Zodra hier meer informatie over bekend is, kun je dit lezen op www.kempengemeenten.nl/energietoeslag(externe link)
 4. Vangnet energiekosten Eersel
  Kom je er met de bovenstaande regelingen nog niet helemaal uit?  En woon je in de gemeente Eersel? Dan bestaat er ook nog de Vangnetregeling voor energiekosten van huishoudens. Huishoudens met zelfstandige woonruimte die onvoldoende geld hebben om de acute betalingsachterstand voor energiekosten op te lossen, kunnen een beroep doen op deze regeling. Dit kan alleen als de mogelijke andere regelingen niet voldoende zijn. Je kunt een aanvraag indienen via het formulier op deze pagina. Je kunt het formulier invullen, printen, ondertekenen, scannen en sturen naar gemeente@eersel.nl

  Aanvraagformulier Vangnetregeling energiekosten gemeente Eersel

Hulp en advies bij geldzorgen energiekosten

Soms is het fijn als er iemand met je meekijkt naar alle mogelijke regelingen. Je kunt dan contact opnemen met het Sociaal Raadslieden Werk, zij kijken graag met je mee. Elke werkdag is er telefonisch spreekuur van 9.00 tot 11.00 uur: (0497)745544. Je kunt ook per e-mail contact opnemen: md@kempengemeenten.nl.