Gemeente koopt grond in Vessem voor woningbouw en natuurontwikkeling

De gemeente Eersel heeft gronden aangekocht aan de noordzijde van Vessem. Voor woningbouw is circa 5 hectare grond gekocht. Daarnaast heeft de gemeente nog grond gekocht voor verdere natuurontwikkelingen en voor recreatie. Zo kan het groene karakter van het dorp behouden blijven. Met deze aankoop kan de gemeente verdere plannen maken voor woningbouw in Vessem. Hoeveel woningen er komen is nog niet bekend. Dat wordt pas duidelijk als de plannen concreter worden. De gemeente is met de omwonenden in gesprek en zal ook het dorp bij de plannen betrekken. Wethouder Léon Kox is blij dat de koop rond is. “Dit betekent een mooie stap voorwaarts voor Vessem, aldus Kox”.

Ruimte voor starters

Wethouder Steven Kraaijeveld is blij dat hij nu verder kan met dit plan. De gemeente was voor Vessem al langere tijd op zoek naar een geschikte uitbreidingslocatie voor woningbouw. “Met deze aankoop kunnen we samen met het dorp toewerken naar een mooie woonwijk die ook voor Vessem gaat zorgen voor beweging op de woningmarkt. Waar ruimte komt voor de jongeren die graag in het dorp blijven wonen, maar waar we ook de natuur de ruimte geven”, aldus Kraaijeveld.

Stapsgewijs woningen toevoegen

De krapte op de woningmarkt houdt aan, ook in Eersel. De gemeente werkt daarom voortdurend aan plannen om stapsgewijs aan iedere kern in onze gemeente woningen toe te voegen. Van individuele plannen van inwoners tot het mogelijk maken van andere vormen van woningbouw zoals ‘Tiny Houses’ of ‘pré-mantelzorgwoningen’. Daarnaast blijven we natuurlijk ook vooruit kijken. Dat bewijzen we met de grondaankoop in Vessem of met de uitbreiding in Eersel Zuid met de wijk Veldhoek. Allemaal stappen op weg naar meer woningen.

Hoe nu verder?

Voor Vessem zijn we gelukkig ook weer een stap verder. We hebben een prachtige grondaankoop kunnen doen. Zo hebben we meer in eigen hand. Ook de provincie kijkt met positieve belangstelling uit naar de verdere plannen. Samen met het dorp en directe omgeving gaat de gemeente een gebiedsconcept ontwikkelen. Er volgen nog allerlei verplichte onderzoeken van het milieukundig tot archeologisch onderzoek alvorens de gemeenteraad beslist over een wijziging van het bestemmingsplan. De hoop is dat er in 2025 gestart kan worden met de daadwerkelijke bouw. Op eersel.nl/vessem-noord kunnen geïnteresseerden het proces in de gaten houden.