Wat is het?

Als je zelf niet meer in staat bent om je huis schoon en leefbaar te houden, kan de gemeente met je kijken naar de mogelijkheden. Samen met jou zoekt de gemeente naar een oplossing. 

Je kunt een schoonmaakhulp of schoonmaakbedrijf inhuren. Vaak kennen buren, familieleden of vrienden wel iemand die je kan helpen. Misschien staat er een advertentie in de krant of hangt er een advertentie bij de supermarkt.

Behoort particuliere hulp niet tot jouw mogelijkheden? Heb je geen huisgenoten of mantelzorgers die je hierbij kunnen helpen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor huishoudelijke hulp via de gemeente. Voor huishoudelijke hulp betaal je een eigen bijdrage. 

In onze gemeente kun je kiezen uit diverse aanbieders voor hulp bij het huishouden. De aanbieders hulp bij het huishouden waarmee een contract is gesloten voor zorg zijn:

Op dit moment zijn er aanzienlijke wachtlijsten voor huishoudelijke hulp. Hierdoor is je hulpvraag niet direct op te lossen. 

Persoonsgebonden budget (PGB)

Kies je voor een persoonsgebonden budget? Dan kun je ook van andere aanbieders en/of particulieren gebruik maken. Je bent dan vrij om zelf een aanbieder te kiezen. Een pgb is een geldbedrag waarmee je zelf zorg of een voorziening inkoopt. Je ontvangt het geld van het pgb niet op je eigen rekening. De Sociale Verzekeringsbank (SVB)(externe link) ontvangt het pgb en betaalt daarmee de zorgverlener(s) van jouw keuze. Meer informatie vind je op svb.nl/pgb(externe link).

Voorwaarden PGB

Als je in aanmerking wilt komen voor een PGB, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld het PGB goed kunnen beheren en moet je met het PGB veilige en goede ondersteuning inkopen. De Wmo consulente bepaalt of je pgb vaardig bent,

Hoe werkt de Wmo?

Welke hulp u van de gemeente krijgt, hangt af van uw persoonlijke situatie. Wanneer je vastloopt op het gebied van zelfredzaamheid en participatie neemt je contact op met het Wmo loket. Hierna zal een keukentafelgesprek plaatsvinden met een Wmo-consulent. In dit gesprek komen de volgende zaken aan bod;

  • Allereerst bekijkt de gemeente of je zelf je problemen kunt oplossen. Bijvoorbeeld door hulp van familie, vrienden en bekenden.
  • Verder kijkt de gemeente ook of je geholpen bent met een algemene voorziening of hulpdienst. 
  • Als er geen andere wetgeving is waar je mee geholpen bent, kan de gemeente u mogelijk helpen met:
    • hulp in natura, waarbij de gemeente alles voor u regelt
    • een persoonsgebonden budget (pgb) waarmee u de hulp zelf inhuurt en hiervoor een administratie voert.

De consulent maakt een verslag van het gesprek met hierin een advies. Wanneer je het eens met het verslag kun je een aanvraag indienen. Binnen 2 weken na de aanvraag ontvang je bericht of je in aanmerking komt.

Contact

Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag-, dinsdag-, woensdag-, donderdag- en vrijdagmorgen tussen 08.30 en 12.00 uur via (0497)531300. Je kunt ook het Wmo contactformulier invullen. De gemeente neemt dan contact met je op. 

Heeft deze informatie je geholpen?