Op refugeehelp.nl/gezondheidszorg vind je alle belangrijke informatie rondom gezondheidszorg in Nederland voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO)

De Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO) geldt voor zowel werkende als niet-werkende vluchtelingen uit Oekraïne die zijn ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP) van de gemeente en dus in het bezit zijn van een BurgerServiceNummer (BSN). Vluchtelingen uit Oekraïne hoeven dus niet zelf een zorgverzekering af te sluiten. Ze vallen automatisch onder de RMO.

Het declareren van de vergoeding van medische zorg voor vluchtelingen uit Oekraïne is daarmee vereenvoudigd. Naast de zorg uit het basispakket wordt ook bepaalde zorg buiten het basispakket (beperkt) vergoed, zoals mondzorg bij acute pijnklachten of anticonceptie. Vluchtelingen betalen voor de RMO geen zorgpremie en krijgen dus ook geen zorgtoeslag. Kijk voor meer informatie over deze regeling op refugeehelp.nl/zorgverzekering.

Vluchtelingen zonder BSN

Vluchtelingen zonder paspoort of BSN vallen niet onder de RMO. Zij krijgen wel medisch noodzakelijke zorg uit het basispakket vergoed. Deze zorgkosten worden vergoed via het CAK. Vluchtelingen hoeven hier zelf niets voor te doen. 

Voorlichtingsvideo's rondom zorg

Wil je weten hoe de zorg werkt in Nederland? Bekijk de 5 korte video’s van de gemeente Rotterdam Rijnmond rondom de vijf meest voorkomende zorgvragen.

  • Huisartsenzorg
  • Tandartsenzorg
  • Spoedzorg
  • Medicijngebruik
  • Zwangerschap

Deze video’s zijn in een handige afspeellijst verzameld en zijn in het Oekraïens gesproken. De video’s kunnen worden bekeken met Oekraïense ondertiteling of met Nederlandse ondertiteling.

Coronamaatregelen in Nederland

Op dit moment gelden er in Nederland geen coronamaatregelen meer. De overheid geeft wel een aantal adviezen om de verspreiding te beperken. Ga naar de Rijksoverheid.nd.nl voor alle adviezen rondom Covid-19. Deze website is in het Engels.

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen gratis de coronaprik(ken) halen op een GGD-priklocatie. Zij kunnen telefonisch een afspraak maken voor de prik via 0800 7070 (ook in het Engels).

Andere vaccinaties?

Kinderen uit Oekraïne krijgen ook vaccinaties tegen onder andere polio, mazelen en rodehond via het rijksvaccinatieprogramma aangeboden. Een afspraak maken is hiervoor niet nodig. Via hun ouders krijgen zij een uitnodiging.

Tandartszorg

De Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO) vergoedt mondzorg bij acute pijnklachten tot een bedrag van €250,-. Je kunt hiervoor alleen bij tandartsen terecht die een contract hebben afgesloten bij het RMO. In sommige gevallen is er ook toestemming nodig voor behandeling. Kijk op het vergoedingenoverzicht tandartszorg van de RMO. Vluchtelingen uit Oekraïne die zijn ingeschreven in de BRP en een BSN hebben, vallen onder de Regeling Medische zorg Ontheemden. In onze regio kun je voor spoedgevallen terecht bij de Tandartsenpost in Eindhoven en bij tandartsenpraktijk Ab Dent in Eindhoven.

Ook op refugeehelp.nl/mondzorg vind je meer informatie over hoe tandartszorg geregeld is voor Oekraïense vluchtelingen.