Op refugeehelp.nl/gezondheidszorg(externe link) vind je alle belangrijke informatie rondom gezondheidszorg in Nederland voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Voorlichtingsvideo's rondom zorg

Wil je weten hoe de zorg werkt in Nederland? Bekijk de 5 korte video’s van de gemeente Rotterdam Rijnmond rondom de vijf meest voorkomende zorgvragen.

  • Huisartsenzorg
  • Tandartsenzorg
  • Spoedzorg
  • Medicijngebruik
  • Zwangerschap

Deze video’s zijn in een handige afspeellijst verzameld en zijn in het Oekraïens gesproken. De video’s kunnen worden bekeken met Oekraïense ondertiteling(externe link) of met Nederlandse ondertiteling(externe link).

Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO)

Met ingang van 1 juli 2022 treedt de Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO) in werking. De RMO geldt voor zowel werkende als niet-werkende vluchtelingen uit Oekraïne die zijn ingeschreven in de BRP en dus in het bezit zijn van een BurgerServiceNummer (BSN). Dit betekent dat vluchtelingen uit Oekraïne niet meer zelf een zorgverzekering hoeven af te sluiten en automatisch onder de RMO vallen.

Het declareren van de vergoeding van medische zorg voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt daarmee vereenvoudigd. Naast de zorg uit het basispakket wordt ook bepaalde zorg buiten het basispakket (beperkt) vergoed, zoals mondzorg bij acute pijnklachten of anticonceptie. Vluchtelingen betalen voor de RMO geen zorgpremie en krijgen geen zorgtoeslag. Kijk voor meer informatie over deze regeling op refugeehelp.nl/zorgverzekering(externe link).

Vluchtelingen zonder BSN

Vluchtelingen zonder paspoort of BSN vallen niet onder de RMO. Zij krijgen wel medisch noodzakelijke zorg uit het basispakket vergoed. Deze zorgkosten worden vergoed via het CAK. Vluchtelingen hoeven hier zelf niets voor te doen. 

Coronamaatregelen in Nederland

Op dit moment gelden er in Nederland geen coronamaatregelen meer. De overheid geeft wel een aantal adviezen om de verspreiding te beperken. Ga naar de Rijksoverheid.nd(externe link).nl voor alle adviezen rondom Covid-19. Deze website is in het Engels.

Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen gratis de coronaprik(ken) halen op een GGD-priklocatie. Zij kunnen telefonisch een afspraak maken voor de prik via 0800 7070 (ook in het Engels).

Andere vaccinaties?

Kinderen uit Oekraïne krijgen ook vaccinaties tegen onder andere polio, mazelen en rodehond via het rijksvaccinatieprogramma(externe link) aangeboden. Een afspraak maken is hiervoor niet nodig. Via hun ouders krijgen zij een uitnodiging.

Tandartszorg

De Regeling Medische zorg Ontheemden (RMO) vergoedt mondzorg bij acute pijnklachten tot een bedrag van €250,-. Je kunt hiervoor alleen bij tandartsen terecht die een contract hebben afgesloten bij het RMO. In sommige gevallen is er ook toestemming nodig voor behandeling. Kijk op het vergoedingenoverzicht tandartszorg van de RMO(externe link). Vluchtelingen uit Oekraïne die zijn ingeschreven in de BRP en een BSN hebben, vallen onder de Regeling Medische zorg Ontheemden. In onze regio kun je voor spoedgevallen terecht bij de Tandartsenpost in Eindhoven(externe link) en bij tandartsenpraktijk Ab Dent(externe link) in Eindhoven.

Ook op refugeehelp.nl/mondzorg(externe link) vind je meer informatie over hoe tandartszorg geregeld is voor Oekraïense vluchtelingen.