Wat is het

In bijna alle kernen in onze gemeente hebben we vooral een groot aanbod aan grote vrijstaande of twee- onder één kapwoningen of (langgevel)boerderijen. Woningen die in sommige gevallen door slechts één of twee personen worden bewoond. Met relatief eenvoudige aanpassingen kunnen deze woningen vaak gedeeld worden met meerdere mensen. 

In gemeente Eersel hebben we afspraken gemaakt die het verhuren van een kamer mogelijk maakt. Dit kan financieel interessant zijn. Daarnaast is het vaak makkelijker onderling  zorg te regelen, waardoor iemand weer langer zelfstandig kan blijven wonen. 

Waar moet je aan voldoen?

  1. Er mogen maximaal 8 personen in één woning wonen. Het blijft één woning en één adres.
  2. Tenminste één voorziening zoals de keuken, toilet of douche- of badruimte wordt gedeeld.
  3. Ruimte voor voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein. Kamers verhuren mag nooit tot parkeeroverlast leiden 

Hoe regel ik dit?

  1. Wil je vooraf weten of je plan kans van slagen heeft? 
    Vul dan het aanvraagformulier voor een vooroverleg met de gemeente in. Dit is kosteloos en geeft je een idee of je plan een kans van slagen heeft. 
  2. Neem een professioneel adviseur in de hand, bijvoorbeeld een architect
  3. Afhankelijk van je plan, vraag je vervolgens een omgevingsvergunning(externe link) aan. 
    Je plan moet dan verder uitgewerkt zijn. Om je aanvraag te beoordelen zijn er bouwkundige tekeningen met maatvoering nodig. Een beschrijving van situatie zoals deze nu is en straks wordt, parkeermogelijkheden en motivering. Een adviseur kan je hierbij helpen. 
  4. Neem je buren/de omgeving mee in je plannen. 
    Wat is de reactie van de omgeving en wat heb je met deze reacties gedaan? De gemeente beoordeelt of je de omgeving voldoende betrokken hebt bij je plannen voordat je een vergunning krijgt.  

Of ben je op zoek naar informatie over

Woning splitsen of delen