Wat is het?

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op je eigen terrein en is bedoeld voor de persoon die je verzorgt. Je kunt ook zelf in de mantelzorgwoning wonen. Degene die je verzorgt woont dan in het bijbehorende huis.

  • Je kunt een mantelzorgwoning in je tuin laten plaatsen.
  • Ook kun je een aanbouw aan je huis laten bouwen.
  • Een derde mogelijkheid is om een garage of ander bestaand bouwwerk om te bouwen tot mantelzorgwoning.

Mantelzorgwoning voor 65-plussers en chronisch zieken 

Personen met een zorgindicatie kunnen een tijdelijke woonruimte in de tuin creëren. Dit is veelal vergunningvrij. Hiervoor gelden landelijke regels. 

Een mantelzorgwoning is met vergunning ook mogelijk voor 65-plussers die nog geen zorgbehoefte hebben en voor personen die vanwege een chronische ziekte of aandoening in de toekomst verwachten zorg nodig te hebben.  Hiermee kunnen inwoners alvast toekomstplannen maken vooruitlopend op een mogelijke zorgvraag.

De pré-mantelzorgregeling

De pré-mantelzorgregeling is mogelijk voor iedereen van 65 jaar en ouder. Daarnaast kunnen ook mensen die jonger zijn dan 65 gebruikmaken van deze regeling als er sprake is van een chronische ziekte of aandoening die in de toekomst verslechtert. De woonsituatie kan dan alvast worden aangepast aan de zorgvraag die in de toekomst gaat ontstaan.  

Waarom maken we dit mogelijk?

Inwoners kunnen zo langer in hun vertrouwde omgeving blijven wonen. Bovendien hoeven inwoners nu niet te wachten tot ze hulpbehoevend zijn en dan onder druk naar een oplossing te zoeken. De woonsituatie kan op tijd in orde gemaakt worden voor een toekomstige zorgvraag. We realiseren zo vroegtijdig een duurzame oplossing.

De pré-mantelzorgregeling draagt daarnaast ook bij aan de doorstroming van woningen. Er komt hierdoor woonruimte beschikbaar en dit stimuleert beweging in de woningmarkt.

Hoe maken we dit mogelijk?

Voor (een pré-)mantelzorgwoning moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd via het Omgevingsloket. Hier kun je meteen de tekeningen van de woonvoorziening en de mogelijkheden over parkeren bij indienen.

De gemeente werkt mee aan een pré-mantelzorgwoning met een tijdelijke omgevingsvergunning voor een periode van maximaal 10 jaar. De aanvraag moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Er is sprake van een sociale relatie tussen de aanvragers
  • De gebruikers van de mantelzorgwoning zijn 65 jaar of ouder. Of er is sprake van een aandoening die in de toekomst verslechterd
  • De (pré)mantelzorgwoning wordt binnen bestaande bebouwing gerealiseerd of geplaatst binnen de bestaande bouwmogelijkheden
  • Er is voldaan aan de parkeernorm
  • De situatie leidt niet tot een verslechtering van de woonsituatie in het algemeen.

Meer informatie

Een mantelzorgwoning moet veelal een apart huisnummer krijgen. Meer informatie over het aanvragen van een huisnummer aanvragen vind je via www.eersel.nl/huisnummer-aanvragen-of-veranderen.

Afspraak

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Wij zijn op werkdagen tussen 8.30 uur en 12.30 uur ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088-4970939.

Vergunningen en meldingen worden behandeld door team Vergunningen van de Kempengemeenten. Dit team is gevestigd in het gemeentehuis van Eersel.

Heeft deze informatie je geholpen?