Een opvallende toevoeging in het Kempense straatbeeld: sinds vandaag staan er in de gemeenten Eersel, Bladel, Reusel-De Mierden en Bergeijk zes innovatieve liftzuilen. Deze liftzuilen - onderdeel van mobiliteitsprogramma Brainport Bereikbaar - stimuleren dorpsgenoten om meer samen te reizen en daarmee minder beroep te doen op de eigen auto. De mobiliteitswethouders van de vier Kempengemeenten gaven het goede voorbeeld met een eerste lift.

Druk op de knop

Het fenomeen ‘liften’ doet denken aan een kartonnen bord met plaats van bestemming erop en een lifter met duim omhoog. In De Kempen kan liften anno 2023 via een innovatieve liftzuil. Een digitale kaart op de zuil toont de mogelijke richtingen en met een druk op de knop verschijnt de richting op een lichtkrant voor passerende automobilisten.

F’kes Meerijden

De liftzuilen in de Kempendorpen maken onderdeel uit van het initiatief F’kes Meerijden, opgezet vanuit het mobiliteitsprogramma Brainport Bereikbaar. Het initiatief geeft een nieuwe invulling aan liften en faciliteert liftpunten in dorpen waarmee je dus niet met vreemden, maar juist met dorpsgenoten samen kunt reizen.

De wegen in de Brainportregio slibben dicht en vooral in de kleinere dorpskernen blijkt het laten staan van de auto een uitdaging. De dienstregeling van het openbaar vervoer is daar vaak beperkt en de opkomst van deelvervoerconcepten richt zich met name op de stad. F’kes Meerijden biedt daarom een unieke oplossing voor landelijk gebied. De liftzuilen spelen in op de sterke sociale cohesie in een dorp, de ‘ons-kent-ons-cultuur’ maakt het minder spannend en zelfs leuk om een lift te nemen of geven.

Verrassende voordelen

Het doel is om Kempenaren in de komende periode de nieuwe liftmentaliteit te laten omarmen. Het initiatief F’kes Meerijden test tegelijkertijd of liften een toegevoegde waarde kan hebben als extra vervoerswijze in De Kempen en andere landelijke gebieden.

Wethouder Steven Kraaijeveld (gemeente Eersel): “Voortaan kun je liftend door De Kempen.
Niet met vreemden, maar met dorpsgenoten. Check waar je kunt opstappen.”

De eerste zes liftzuilen staan in de dorpen Hulsel, Hoogeloon, Wintelre, Knegsel, Weebosch en Luyksgestel en zijn dagelijks te gebruiken tussen 06:30 uur en 22:30 uur.