Groen om je heen maakt gelukkig. Tijdens de coronacrisis hebben we allemaal gemerkt hoe belangrijk het is om je buiten te kunnen ontspannen. We gaan daarom meer bomen aanplanten in en om onze kernen.

Meer groen rondom Eersel en Duizel

24.000 nieuwe bomen

Mensen houden van natuur dicht bij huis. Fijn om een frisse neus te halen en te genieten van het groen. Onze kernen Eersel en Duizel hebben het minste groen direct rondom het dorp. Hier gaan we voor zorgen door grotere en kleinere bosjes aan te leggen en door meer houtsingels en struweelhagen aan te planten. 

Nieuwbouw

20.000 nieuwe bomen

Nieuwbouw moet passen in de omgeving. Dit doen we zoveel mogelijk met landschapsbomen, bosjes, houtsingels en struwelen. We zorgen er al een tijdje voor dat 20% van een nieuwe wijk uit groen bestaat. Daar gaan we mee door. In dit groen gaan we ook bomen planten. 

Uitdelen bomen

2.000 nieuwe bomen

Gelukkig voor onze inwoners hebben de meeste woningen in onze gemeente een eigen tuin. We gaan daarom 2- tot 3-jarige boompjes uitdelen aan inwoners die daar interesse in hebben. Meer bomen en struiken in tuinen zorgen voor een groene uitstraling van de gemeente. Bovendien zorgt dat groen ook voor meer verkoeling wat met het toenemen van de temperatuur op aarde ook weer helpt. Daarnaast verbetert al dat groen onze biodiversiteit.  

Voedselbos Vessem

2.000 bomen

In Vessem is afgelopen jaar al een deel van het voedselbos en de dorpsmoestuin aangelegd. Het is een mooie vergroening van de omgeving van de inwoners van Vessem. Het laat daarnaast ook zien hoe eten groeit aan zowel kinderen als volwassenen. Het zal sommige nog verassen van wat voor planten ons eten komt.  

Eén boom kappen, drie planten

2.000 bomen

Soms is het nodig dat een boom gekapt wordt. Dit geldt voor boomeigenaren, maar natuurlijk ook voor de gemeente zelf. De boom is niet meer gezond, zorgt voor teveel overlast of omdat de boom voor problemen zorgt voor de weg of de riolering. We planten voor iedere gekapte boom drie bomen terug. Dat geldt voor de gemeente, maar dat verwachten we dus als anderen een kapvergunning aanvragen. 

Extra aanplant in bestaande parken en lanen 

400 bomen

In lanen en parken kunnen op veel plekken nog wel bomen bij geplant worden. Extra bomen om lekker onder te picknicken of die schaduw geven tijdens het fietsen. De klimaatveranderingen zorgen voor steeds warmere zomers, dan bieden deze bomen zeker uitkomst.