Wat is het?

Misschien ondervindt u belemmeringen in uw woning. Bijvoorbeeld omdat het traplopen moeilijk gaat of het gebruik van uw badkamer tot problemen leidt. Op basis van de Wmo is hiervoor (financiële) ondersteuning mogelijk. Niet alle aanpassingen zullen vergoed worden. Sommige zijn namelijk regulier in de winkel verkrijgbaar. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Wandbeugels
  • Verhoogde toiletpot
  • Losse douchestoel
  • Kranen

Als de noodzakelijke aanpassingen in de woning veel kosten met zich meebrengen, kan de gemeente u het advies geven om te verhuizen. Er bestaat een kans dat u in dat geval in aanmerking komt voor een verhuiskostenvergoeding.

Woningaanpassing

Als u een lichamelijke beperking heeft, kan dat er voor zorgen dat een aanpassing in of rondom uw woning nodig is. Speciale aanpassingen aan uw woning kunnen dan noodzakelijk zijn om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Zo kunnen bijvoorbeeld drempels in uw woning worden weggehaald of deuren worden verbreed. Hierdoor kunt u zich met uw rolstoel (gemakkelijker) voortbewegen in uw woning. Als u in aanmerking wilt komen voor een aanpassing middels de Wmo, wordt wel eerst bekeken of dat u zelf hiervoor verantwoordelijk bent.

Traplift

Als u moeilijk kunt traplopen, kunt u een traplift aanvragen bij de gemeente. De gemeente toetst dan aan de hand van diverse criteria of u hiervoor in aanmerking komt. Natuurlijk wordt er ook met u gekeken of er andere goede oplossingen zijn. Zo is het misschien mogelijk om uw slaapkamer op de begane grond te realiseren. Voor het leveren van trapliften is een contract gesloten met de firma Handicare.

Hulpmiddelen uitleen

Iedereen heeft in zijn leven wel eens een periode ‘hulp’ nodig. Bijvoorbeeld na een ongeluk of bij ziekte. Of gewoon, omdat u een dagje ouder wordt. De dagelijkse dingen doen is dan ineens niet meer zo vanzelfsprekend en eenvoudig. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel praktische hulpmiddelen op de markt. Hulpmiddelen die u helpen om zo lang mogelijk gezond en zelfstandig te blijven en om in uw eigen, vertrouwde omgeving te herstellen. Er is veel mogelijk en vaak zelfs gratis. Uw zorgverzekeraar vergoedt deze uitleen. De meeste hulpmiddelen zijn voor een periode tot 26 weken gratis te leen, zoals:

  • Rolstoelen
  • Bedklossen
  • Douchestoelen en douchekrukjes
  • Bedden (met matras)
  • Rugsteunen
  • Toiletverhogers

Welke artikelen u gratis kunt lenen is deels afhankelijk van uw zorgverzekeraar.

Bij de volgende instellingen kunt u hulpmiddelen lenen:

Langdurig gebruik hulpmiddelen

Komt u in aanmerking voor langdurig gebruik van het hulpmiddel (langer dan 26 weken)? Dan worden bepaalde hulpmiddelen geleverd door de gemeente, en andere worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Kijk voor meer informatie op bovenstaande websites of neem contact op met de gemeente via het contactformulier.

 

Heeft deze informatie je geholpen?