Samen houden we het dorp bruisend

In het najaar van 2021 is naar aanleiding van ons DNA-onderzoek in samenwerking met Visit Eersel onder de noemer Krachtige Kernen een oproep onder onze inwoners gedaan om initiatieven te ontplooien die de leefbaarheid en saamhorigheid in de dorpskernen een impuls geven. Op deze pagina zie je de dorpsinitiatieven die ontstaan zijn uit het project Krachtige Kernen.

Vessem

InitiatiefInitiatiefnemerBedrag €
Tuinieren met de buurtJan van der Aa1.546
WinterfestMiranda van Doren2.014
Samen koken aan Den HofpadLieke Cools2.940

Samen tuinen aan d'n Hofpad

Het idee

Met veel enthousiasme motiveerden de bewoners van Aan den Hofpad uit Vessem hun idee om samen te gaan hovenieren afgelopen oktober op het kermisterrein in Vessem. En met resultaat, want de jury kende maar liefst € 1546,- euro toe aan dit initiatief! Verschillende ideeën om dit bedrag zo goed mogelijk te besteden passeerden sindsdien de revue tijdens het wekelijkse koffiemoment in de huiskamer. Er kwamen onder de koffie zoveel ideeën naar voren dat er besloten werd om een "bewonerstuinwerkgroep" op te richten:  Miet, Jan, Harrie en Joke nemen hierin het voortouw en Annemarie Sanders, hovenier, denkt en doet vrijwillig met hen mee.

Oud is goud

Na diverse wandelingen door de binnentuin is nu het idee om stenen bakken op hoogte te maken, zodat iedereen mee kan doen. Bijvoorbeeld ook de bewoners van verzorgingshuis Groenendaal met wie de binnentuin gedeeld wordt en die vaak iets minder mobiel zijn. Ook is er samenwerking gezocht met het Pius X college. Zo wordt gekeken of leerlingen de bakken kunnen maken. "OUD IS GOUD", is daarbij de slogan: want wat een (tuin)wijsheid en ervaring wordt er hier gedeeld!

Kloosterrondwandeling voor Vessem

Ervaar het pelgrimsleven vanuit ‘Pelgrimsherberg Kafarnaüm’ 

Wethouder Léon Kox en Adri Brooijmans, coördinator Pelgrimsherberg Kafarnaüm’ openden afgelopen zondag de kloosterrondwandeling rondom deze pelgrimsherberg. Het is één van in totaal vijftien rondwandelingen die worden geopend bij (oud) kloosters aan de langeafstandswandelroute 'Ons Kloosterpad'. Deze kloosterrondwandeling ‘Pelgrimsherberg Kafarnaüm’ vertrekt vanuit Vessem, hét pelgrimscentrum van Nederland. “De nieuwe rondwandelingen zijn bedoeld voor iedereen die houdt van een mooie wandeling en die interesse heeft in het rijke kloosterleven dat onze regio kent”, aldus wethouder Kox.

Tijdens deze Open Kloosterdag konden geïnteresseerden een kijkje nemen in de herberg, belevingstuin en de Lambertuskerk die voor deze gelegenheid ook zijn deuren had opengesteld. Wethouder Kox en coördinator Brooijmans onthulden deze dag het routepaneel met daarop alle informatie over de wandeling in Vessem. Deze kloosterrondwandeling is circa 9 kilometer lang en voert langs de mooiste plekjes rond het dorp. De rondwandelingen zijn een initiatief van de Brabantse kloosterlingen, gemeenten en provincie Noord-Brabant, in samenwerking met VisitBrabant Routebureau.

Wandelen via knooppunten 

De kloosterrondwandeling loopt via het wandelknooppuntennetwerk en is dus voor iedereen goed te volgen. Op het routepaneel bij de pelgrimsherberg staat alle informatie. De wandeling is ook online via de telefoon te  bekijken. Het is ook mogelijk om een papieren routekaart te kopen. Deze is verkrijgbaar in de Herberg, bij Visit Eersel op de Markt in Eersel of online te bestellen via VisitBrabant. Kijk voor de route of voor meer informatie op visitbrabant.com/onskloosterpad(externe link).

Ons Kloosterpad 

De rondwandelingen zijn een aanvulling op het zeer populaire 'Ons Kloosterpad'. Dit is een langeafstandswandeling van 330 kilometer, die in vijftien etappes langs circa vijftig (voormalige) Brabantse kloosters en abdijen loopt. Duizenden wandelaars gingen al op pad sinds de opening vorig jaar. Rond diverse (oud) kloosters zijn prachtige rondwandelingen uitgezet, waar deze route in Vessem er nu één van is.  

Pelgrimsherberg Kafarnaüm

De rondwandeling heeft als startpunt Pelgrimsherberg Kafarnaüm. De Pelgrimsherberg ligt in het centrum van Vessem, vlakbij de kerk en het gemeenschapshuis. Sinds het einde van de jaren zeventig was de boerderij een broederhuis van enkele broeders van de Congregatie van de Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Ze noemden hun nieuwe woning Kafarnaüm, een verwijzing naar een plaats in het Heilige Land. In 2011 verhuist de laatste broeder, maar de Pelgrimsherberg is open gebleven. “Voor pelgrims is het een plek om zich weer op te laden voor de volgende reis, kennis op te doen of tot innerlijke rust te komen. Bovenal is het een plek waar je altijd welkom bent”, aldus Brooijmans. 

Kloosterleven

Het kloosterleven heeft Noord-Brabant veel gebracht. Maak wandelend kennis met het leven en werk van de Brabantse kloosterlingen, toen en nu. Het kloosterleven in Brabant kent een lange geschiedenis. Op veel plekken is deze geschiedenis nog zichtbaar. Brabant telt honderden voormalige kloostergebouwen, waarvan er nog ruim veertig worden bewoond. Wethouder Kox: “Het kloosterleven heeft de Brabantse samenleving veel gebracht. Kloosterlingen hebben enorm bijgedragen aan onderwijs, gezondheidszorg, landbouw en emancipatie. De kloosterwaarden en -overtuigingen, zoals samenwerken, duurzaamheid en barmhartigheid, zijn nog steeds betekenisvol en verdienen het om doorverteld te worden. Ze maken deel uit van de Brabantse identiteit. Absoluut de moeite waard om hier je wandelschoenen eens voor aan te trekken.”

Wintelre

InitiatiefInitiatiefnemerBedrag €
BlotevoetenpadBosschuur / Noud Janssen1.821
BloembakkenJan Heuveling1.763
Bewegen rondom De MerenCor Tholen2.916

Blotevoetenpad en toegankelijk ommetje

Verscholen in de bossen, op de weg van Wintelre naar Vessem, niet ver van Het Groot Meer ligt Bosschuur de Meren. Het was ooit een schuur voor bosarbeiders. Deze schuur werd, mede dankzij een grote groep vrijwilligers, omgebouwd tot een natuurbelevingscentrum. Naast het educatieve aspect is de Bosschuur vooral bekend vanwege het speelbos, waar kinderen lekker kunnen spelen met water en zand en waar ook hutten gebouwd kunnen worden. 

Blote voeten pad en toegankelijk ommetje

Het blote voeten pad bij De Bosschuur en het toegankelijk ommetje rondom het Groot meer in Wintelre zijn klaar. Het toegankelijk ommetje is gerealiseerd op initiatief van de dorpsraad Wintelre en mede mogelijk gemaakt door een financiële

bijdrage van Stichting Leefbaarheid Luchthaven Eindhoven. 

Het ouwe meer is toegankelijk voor wandelwagens, rolstoelen en rollators. Zelfs op het uitzichtpunt. Zo kan iedereen genieten van dit prachtige natuurgebied.

Het blote voeten pad is een initiatief dat De Bosschuur heeft kunnen realiseren met een bijdrage vanuit het programma Krachtige Kernen. Het toegankelijk ommetje komt voort uit participatieprogramma Dorpen maken het verschil.

De Bosschuur is elke zondag geopend van 10:30 uur tot 15:00 uur en een glaasje ranja, kopje koffie of thee staat dan klaar!

Hanging baskets in Wintelre

Hanging baskets | bloembakken in Wintelre was één van de initiatieven vanuit het project Krachtige kernen. Dankzij het initiatief van de dorpsraad heeft Wintelre het idee waargemaakt.  Ook de bloembakken bij De Rosdoek zijn opnieuw gevuld met mooie planten. Precies op tijd voor het jubileumweekend van het Gilde in Wintelre.

Op de foto zie je Ad Hoeks en René van der Velden, leden van de donderdagochtend wandelclub, die de planten gaan verzorgen. Prachtig toch!

Knegsel

InitiatiefInitiatiefnemerBedrag €
Historische optocht / wandelingSjaak van Beers2.900
Dorps BBQBurny Smets2.025
Meer groen op 't GroenMartin van Oosterhout1.575

Dorps BBQ in Knegsel

De Stichting Knegsels Fist

De Stichting Knegsels Fist is geen onbekende. Al ruim 20 jaar organiseren zij zo’n 20 activiteiten per jaar in de kern Knegsel, veelal met veel succes. Noem een zeskamp, de tractortoertocht of Knegsel Kwissst: allen geslaagde dorpsevenementen!

Met de actie Krachtige Kernen heeft het bestuur bedacht een golden oldie nieuw leven in te blazen en de Dorps BBQ, waar tot een paar jaar teug maar liefst 300 Knegselse gezinnen aan deelnamen, in een nieuw jasje te steken!

Via De Leenbode, het plaatselijk huis-aan-huisblad, volgt nog de nodige informatie, maar op zaterdag 2 juli a.s. is het zover: het pop-op cafe ‘KA on route’ wordt dan van stal gehaald en, voorzien van het nodige entertainment, zal zoals het er nu uitziet het dorp weer uitlopen om elkaar te treffen bij de Dorps BBQ 2.0 !

Bewegingstuin, pannaveld én extra parkeerplaatsen voor Knegsel

Waar een klein dorp groot in kan zijn.

Dinercafé In de Kempen is een goed bezocht café in Knegsel. Het naastgelegen parkeerterrein is dan ook geregeld vol. Mooi natuurlijk dat het een succesvolle zaak is. Dit betekent alleen wel dat bezoekers die hun auto niet kwijt kunnen op zoek gaan naar een parkeerplekje in de omliggende wijk. Dit leverde niet alleen parkeeroverlast op, maar in dit geval ook onveilige verkeerssituaties. Niet wenselijk voor de buurt, maar ook zeker een doorn in het oog van de eigenaar. Samen met de gemeente is daarom gezocht naar een oplossing voor dit probleem. Met een financiële bijdrage van de ondernemers zelf, realiseert de gemeente nu 40/50 extra parkeerplaatsen aan de achterzijde van het bestaande parkeerterrein. 

Herstel cultuurhistorie

Een groter parkeerterrein, meer verharding? Hoe kan dat nu een goed plan zijn? Natuurlijk, niet iedereen is blij met een groter parkeerterrein. We zijn daarom in gesprek gegaan met omwonenden en gelukkig was er bereidheid om mee te denken. Het parkeerterrein wordt mooi in de omgeving gepast. Er is hierbij goed gekeken naar de cultuurhistorie. Het huidige grasveld bestond van oudsher uit een gebied van kleine stukjes grond omringd door hagen. In het huidige ontwerp laten we dit terugkomen. Het grote voordeel is dat auto’s straks dus mooi verstopt zitten achter groen. Deze plek leent zich alleen voor meer. De kracht van dit initiatief is namelijk dat het ook ruimte bood aan een andere plan dat in Knegsel leefde.

Bewegingstuin

Een drietal Knegselnaren waren al een tijdje bezig met een plan voor een bewegingstuin in Knegsel. Met ruimte voor de jeugd om te voetballen, maar ook plek voor de ouderen om lekker te blijven bewegen. Het idee werd verder uitgewerkt en met de inzet van de drie dames werd de benodigde subsidie binnen gehaald. En nu ook met de perfecte plek waar deze beweegtuin kon landen, namelijk achter het nieuwe parkeerterrein. Samen met ‘Dorpen maken het verschil’ het dorpsparticipatieprogramma van de gemeente Eersel werd alles in gang gezet. Afgelopen weekend is het beweegplein officieel geopend. Met een prachtig pannaveld voor de jeugd, een drietal fitnesstoestellen en een pingpongtafel om ook de rest van Knegsel in beweging te houden. 

Speelveldje

Het oorspronkelijke speelveldje ging dankzij een eerdere aankoop van een stuk landbouwgrond door de gemeente ook niet verloren. De gemeente heeft van de landbouwgrond nu een mooi speelveldje gemaakt. Dit is een mooi voorbeeld hoe je met verenigde krachten iets moois kunt realiseren. Niet alleen door de inzet van actieve inwoners, maar ook door de bereidheid om iets mogelijk te maken door omwonenden van het gebied. Knegsel laat zien waar een klein dorp groot in kan zijn. 

Steensel

InitiatiefInitiatiefnemerBedrag €
Mobiele hangplek voor de jeugdArnold Romeijnders1.514
Wie het oude niet eert,...Stinsels Archief / Patrik Bierens2.643
Foto expositieMarcha Jansen2.343

Hangplek voor de jeugd in Steensel

Het idee voor een hangplek is geopperd vanuit de groep Zorg & Welzijn van de Dorpsraad Steensel. Zij hebben de Steenselse jeugd gevraagd naar hun wensen voor Steensel en een hangplek staat daarbij veruit op de eerste plaats!

Samen met Pim van Heesch, de jeugdcoach van de gemeente, en Hennie Daniëls, vanuit de werkgroep Zorg & Welzijn, hebben de jongens en meiden gebrainstormd over hangplekken: hoe zou dat eruit moeten zijn, wat is er voor nodig om het een succes te laten worden en wat mag/kan waar?

Het is namelijk de bedoeling dat zij dit zelf gaan oppakken en dat zij om hulp vragen wanneer dat nodig is: zo wordt het ook nog een leerzaam traject!

Onlangs heeft een groepje jongeren al rondgefietst in Steensel om verschillende locaties te bekijken. Van de bekeken locaties worden nu de mogelijkheden onderzocht. Zodra er een volgorde van voorkeur bekend is volgt overleg met de gemeente over toestemming en vergunningen.

Duizel

InitiatiefInitiatiefnemerBedrag €
Duizel vol PowerMirjam Oomen2.229
Stenen pingpongtafelMartijn Verhoeven1.502
Veilig (door) DuizelCarmen van Leeuwen / Silvy van de Zanden2.769

Aangenaam Duizel

Aangenaam Duizel is ontstaan door een initiatief van Sylvie, Carmen & Marlène. Hun doel is om het wonen in Duizel zo AANGENAAM mogelijk te maken en behouden. Via de Facebook-pagina(externe link) nemen ze je mee in hun ideeën en initiatieven

Stenen pingpongtafel

Tafeltennissen voor iedereen

De pingpongtafel verbindt generaties, zoals Martijn ook al aangaf in zijn voorstel, want tafeltennissen kan je heel lang doen. Van jong tot oud. Bovendien maakt de basisschool regelmatig gebruik van dit veld voor gymlessen, dus wie weet is deze tennistafel in de zomer een leuke aanvulling op deze lessen. Iedereen kan en mag gebruik maken van de tafel. Voor de woning aan de Lange Akkers 8 hangt een kastje met daarin de batjes en balletjes. 

Connect Duizel

Op zaterdag 9 juli 2022 werden in Duizel, op initiatief van zes enthousiaste dames, verbindingen gelegd tussen Duizelnaren en Duizelse verenigingen.

Hoe zag de dag eruit?

Allereerst ontmoeten jong en oud elkaar tijdens een gezellige middagmarkt. Naast marktkraampjes, is er een groot scala aan activiteiten en demonstraties te bezoeken. Het is één en al bedrijvigheid op het Smits- en Kerkplein, waar ook de basisschool haar deuren opent voor een kijkje achter de schermen.

Aan het einde van de middag vindt de ouderwets hilarische kliko-race voor jong en oud plaats. Een Duizelse traditie van vroeger, die nu weer nieuw leven ingeblazen krijgt.

Aansluitend op de kliko-race is er een schuimparty voor de kids. Aan een hapje, een drankje en een muzikale noot ontbrak het deze dag zeker niet. Laat dat maar aan de Duizelse horeca en de muziekverenigingen over. Die vol enthousiasme betrokken zijn bij dit initiatief.

Eersel

InitiatiefInitiatiefnemerBedrag €
Herbeleven en BuurtenBuurtboerderij / Cees Beemer2.035
WebcamsEric Lavrijsen2.812
Bright! EerselMarthe Veenis1.653

Actueel nieuws

Er zijn op dit moment geen actuele nieuwsberichten.