Gemeente Eersel doet mee met het NK Tegelwippen.

Gemeente Eersel daagt zichzelf en haar inwoners uit om zoveel mogelijk tegels en klinkers te vervangen door vaste planten, hagen, bloemperken en bomen. We doen mee met het zogenoemde NK tegelwippen. Het draait bij dit kampioenschap natuurlijk om een hoger, gemeenschappelijk doel: samen zorgen voor een gezonde, groene en klimaatbestendige leefomgeving. Want: duurzaam, dat doen we samen!

Samen werken aan klimaatadaptatie

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Enorme hoosbuien, hitte of lange periodes van droogte volgen elkaar op. Bovendien gaat het niet goed met veel soorten planten en (bodem)dieren. Terwijl biodiversiteit juist goed is voor ons mensen. Het zorgt voor schone lucht, fris water, een gezonde bodem en draagt bij aan bestuiving van voedselgewassen. Klimaat en de biodiversiteit zijn nauw met elkaar verbonden. Het veranderende klimaat is een zaak van de lange termijn, maar onze stappen van vandaag hebben morgen al effect. Wij vragen daarom om jouw hulp, want: duurzaam dat doen we samen!

Ieder steentje minder is meegenomen

Ons doel is om zoveel mogelijk onnodige verharding te vervangen door groen. Dat vraagt iets van ons als gemeente. Zoals je op de foto ziet, hebben we de eerste tegels al gewipt. Daarmee is de aftrap gedaan! 

Wanneer jullie meehelpen in de eigen tuinen bereiken we nog meer. Elke tegel telt. Ook als je een kleine tuin hebt, is er altijd wel ruimte voor een paar planten of een kleine boom. Kies bijvoorbeeld bodembedekkers die weinig onderhoud nodig hebben. Kijk voor meer praktische tips hoe je de tuin kunt vergroenen op steenbreek.nl/tuintips.

Wethouder Steven Kraaijeveld: “Ik wil al onze inwoners oproepen om mee te doen. Afgezien van de strijd tegen andere gemeenten, is meedoen natuurlijk veel belangrijker dan winnen. Een fijne, gezonde leefomgeving voor mens en dier en ons voorbereiden op extremer weer is belangrijk voor ons allemaal: nu en in de toekomst.” 

Wat kunnen we winnen?

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden tegel. Inwoners die hun tuin omtoveren van verharding tot een fijne groene omgeving, maken bovendien iedere maand kans op prijzen. Op www.nk-tegelwippen.nl zie je welke dat zijn.

Hoe kan jij meedoen?

Heb je tegels of klinkers gewipt en vervangen door groen? Goed bezig! Geef de aantallen dan tot en met 31 oktober 2024 door via www.nk-tegelwippen.nl/meedoen/. Je tegels worden dan automatisch bij de tegelteller van onze gemeente opgeteld. Op de website lever je bewijs aan in de vorm van een voor en na foto. De voor-foto mag ook een screenshot van Google Streets zijn. De na-foto is wel altijd een echte foto van de nieuwe situatie. 

Deel je foto en ontvang bloemzaden voor bijen en vlinders

Heb je een leuke foto in actie? Deel je foto, eventueel met het aantal gewipte tegels, ook met onze communicatieafdeling via het formulier op deze pagina. Zo kunnen we aan het einde van de wedstrijd een collage maken van iedereen die een steentje (minder) heeft bijgedragen. Iedereen die de foto’s naar ons doorstuurt ontvangt als dank een zakje met biologische bloemzaden voor bijen en vlinders. Die kun je direct op de lege plek inzaaien! Nu is de uitgelezen tijd om die te planten. 

Formulier NK Tegelwippen voor onze communicatieafdeling

Gratis met je tegels naar de milieustraat

Heb je een heleboel tegels of klinkers tegelijk gewipt? Vanaf nu tot en met 31 oktober mag je verwijderde tegels gratis wegbrengen naar de milieustraat op Meerheide 1 in Eersel. Zij zijn op de hoogte van onze deelname aan het NK Tegelwippen. Tel wel even van tevoren je tegels en geef ze door op de website www.nk-tegelwippen.nl/meedoen. Let op: dit aanbod geldt alleen voor tegels en klinkers, niet voor puin.

Succes!