Voor je ligt de begroting van het jaar 2022. Dit is de vierde en laatste begroting van de huidige bestuursperiode. Met het coalitieprogramma Dichtbij en betrokken als leidraad zetten we ook dit jaar weer belangrijke stappen richting de toekomst van onze gemeente. Deze begroting is gebaseerd op de richtinggevende uitspraken in de Voorjaarsnota.

Speerpunten 2022 

De bestuurlijke toekomst van Eersel

Eersel is daadkrachtig en sterk genoeg om belangrijke taken als zelfstandige gemeente te organiseren. Samenwerkingen voor gemeenten zijn niet meer weg te denken. Om ook in de toekomst zelfstandig te blijven wordt de samenwerking tussen de Kempengemeenten steeds belangrijker. Alleen ga je sneller, samen kom je verder! Met alle Kempengemeenten is een gezamenlijke strategische agenda overeengekomen voor de thema’s Landelijk gebied, Energietransitie, Mobiliteit, Wonen en Economie. Hoe we de samenwerking op deze thema’s gaan inrichten wordt de komende periode duidelijk. Begin 2021 is de gemeenteraad geïnformeerd over de haalbaarheidsonderzoeken en planning in het kader van “Opnieuw verbinden”. In 2021 wordt het organisatieplan vastgesteld. De plannen dienen te zijn gerealiseerd voor 1 januari 2023.

Een sociaal Eersel

In Eersel staan we voor je klaar als dat (tijdelijk) nodig is vanwege sociale-, geestelijke- of lichamelijke beperkingen. We willen dat iedereen de ondersteuning krijgt die nodig is, want iedereen doet mee! 
Dat lijkt heel vanzelfsprekend maar dat is het lang niet voor iedereen. We maken ons hard voor goede zorg. Daarnaast zetten we in op preventie met een sterk vrijwilligersnetwerk, een jeugdcoach, goede begeleiding bij inburgering of bijvoorbeeld digitale vaardigheidstraining voor ouderen. 
Iedereen moet de kans krijgen om het beste uit zijn of haar leven te halen.

Op 1 januari 2022 treedt de nieuwe Wet inburgering in werking. In deze wet is bepaald dat de volledige regie ten aanzien van de inburgering een gemeentelijke verantwoordelijkheid wordt. Voor iedere individuele inburgeraar stellen we een persoonlijk Plan Inburgering en Participatie (PIP) op. Aansluitend daarop volgt een inburgeringstraject. Dit traject bestaat uit zoveel mogelijk taal gecombineerd met werk, stage of vrijwilligerswerk.

De pilot was geslaagd en vanaf de begroting 2022 wordt de jeugdcoach structureel ingezet. De afgelopen drie jaar hebben we geëxperimenteerd met het inzetten van een jeugdcoach en preventiewerker. Het doel is het bevorderen van de maatschappelijke participatie van jongeren. We signaleren risico’s vroegtijdig en plegen preventieve inzet. Hiermee vergroten we kansen voor jongeren en ontwikkeling van talent. 

Onderwijs

Onderwijs moet gegeven kunnen worden in goede gebouwen. We borduren dit jaar daarom voort op het huidige Integraal Huisvestigingsplan (IHP). Denk daarbij aan uitbreiding van ’t Busseltje. In overleg met de scholen kijken we naar een veilige schoolomgeving en nemen we maatregelen. Dit zetten we voort in 2022. Zo wordt de kruising Gildestraat-Tamboerstraat in Duizel aangepast.

Economie

Ondanks de coronacrisis is de belangstelling voor bedrijfsgrond onverminderd groot. In 2021-2022 geven we uitvoering aan de aanbeveling voor een Kempisch onderzoek naar grote en kleine bedrijfskavels. Omdat de gronden op het Kempisch Bedrijvenpark nagenoeg zijn uitgegeven, onderzoeken we ook een mogelijk vervolg op het huidige Kempisch Bedrijvenpark. 

Een groot deel van de Eerselse ondernemers bestaat uit ZZP’ers. Daarom besteden we aan deze groep aandacht op het gebied van voorlichting. Vanwege de coronacrisis heeft in 2020 geen voorlichtingsbijeenkomst plaatsgevonden. We pakken dit eind 2021 weer op als de coronamaatregelen dat toelaten en bij voldoende belangstelling. 

Toerisme en recreatie

Naast een aantal gezamenlijke projecten in de Kempen richten we ons op het versterken van de eigen lokale VisitEersel organisatie en product markt combinaties (PMC’s). Hierdoor vergroten we de leefbaarheid, het economische rendement en de economische vitaliteit van Eersel als onderdeel van de Kempen. Dit gaan we bijvoorbeeld doen door het realiseren van een nieuwe fietsroute, de gloeiige landheer van Eersel, en uitbreiding en optimalisering van het wandelknooppuntennetwerk op diverse locaties in onze gemeente. 

Een duurzaam Eersel

In Eersel gaan we voor een duurzame samenleving. Dit omvat alles wat te maken heeft met maatschappelijk verantwoord leven, ondernemen, milieu, ecologie en toekomstgericht denken. In de Regionale Energiestrategie (RES) maken we afspraken hoe we als gemeenten toewerken naar 49% CO2- besparing in 2030. Dit proberen we te bereiken door zelf het goede voorbeeld te geven (gemeentelijk vastgoed), inwoners en bedrijven te stimuleren minder en duurzamere energie te gebruiken (energiereductie en zon op dak) en door grootschalige duurzame energieopwekking in te zetten.

In 2021 heeft de gemeenteraad het Plan Bos en Boom vastgesteld. In 2030 willen we onze gemeente verrijkt hebben met 400.000 extra bomen. Dit versterkt het groene karakter van onze gemeente, zorgt voor meer kansen voor natuur en helpt ons om CO2 vast te leggen.

De provincie Noord-Brabant heeft in 2021 1,8 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de Proeftuin gebiedsontwikkeling Levende Beerze en de nieuwe Proeftuin Slimme Landschappen in de Kempen. Beide proeftuinen bestaan uit veertien projecten en processen die de komende vijf jaar worden gerealiseerd. Het gaat om een gebiedsontwikkeling rondom de Run.

Leefbaar en betrokken Eersel

We willen actief betrokkenheid tonen, meedenken en een proactieve steun in de rug geven aan onze inwoners als dat nodig is. We blijven ernaar streven dat (groepen) inwoners initiatieven, die bijdragen aan de leefbaarheid en/of de sociale samenhang vergroten in hun directe leefomgeving, bij ons kenbaar maken zodat we hierin mogelijk kunnen ondersteunen. Aandachtspunt voor 2022 is daarnaast het (weer) zichtbaar zijn na een periode van stilte door de coronamaatregelen.

Sport en cultuur: het belang van contact 

Voorzieningen zorgen voor reuring: van sportpark en winkels tot wandelroutes en terras. Dat is natuurlijk fijn voor iedereen die onze dorpen bezoekt, maar vooral ook voor onszelf. Samen houden we het dorp bruisend. Vanuit het college bestaat de wens om het gebruik van gemeentelijke accommodaties voor verenigingen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Onderzoek moet uitwijzen hoe we dit kunnen doen. De uitkomst kan vervolgens vertaald worden in een nieuw accommodatiebeleid. Andere speerpunten voor komende jaar zijn de doorontwikkeling van het Kempenmuseum en de voorbereidingen voor nieuwbouw van het zwembad.  

Ruimtelijke ordening en verkeer

Bouwen gaat natuurlijk nooit snel genoeg, dat realiseren we ons. Er is niet genoeg aanbod voor één of tweepersoons huishoudens of dat nu voor onze starters is of voor senioren. Er moet beweging komen in de woningmarkt, daarom werken we continu aan een gevarieerd aanbod aan woningen in ieder dorp in onze gemeente. Zo houden we al onze kernen leefbaar. Op dit moment denken we in de komende vijf jaar gemiddeld 110 woningen per jaar op te leveren. 

De ambitie blijft om de verkeersveiligheid verder te verbeteren. In 2022 gaan we verder met de uitvoering van de maatregelen uit het Verkeersveiligheidsplan (VVP). Zo wordt de kruising Gildestraat-Tamboerstraat in Duizel aangepast. Verder willen we onderzoek doen naar ontbrekende voetpaden en waar mogelijk deze ook aanbrengen. In Knegsel gaan we een verkeerskundige analyse uitvoeren op de doorgaande wegen binnen de bebouwde kom.

Openbare orde en veiligheid

Het is belangrijk dat we ons veilig voelen in onze buurt en in ons eigen huis. Voor het Basisteam de Kempen, waartoe onze gemeente behoort, is daarom een Integraal Veiligheidsplan vastgesteld. Hierin zijn een aantal speerpunten benoemd, welke verder zijn uitgewerkt in ons eigen Uitvoeringsplan Veiligheid: high impact crimes, georganiseerde en/of ondermijnende criminaliteit, cybercrime en cybersecurity, verbinding tussen zorg en veiligheid, personen met verward gedrag, jeugd, fysieke veiligheid en verkeersveiligheid.

Verder zijn ook toezicht en handhaving belangrijk. Onze BOA’s worden ingezet voor handhaving van klachten en meldingen. Daarnaast controleren wij de openbare ruimte, bedrijven en in uitvoering zijnde (bouw)projecten. 

Gebiedsoverschrijdende zaken, zoals wildcrossen, dumpingen van drugsafval en huisvesting van arbeidsmigranten pakken we aan door deelname aan regionale projecten, zoals “Samen sterk in Brabant” en het “Kempisch Interventie Team” (KIT). 

Tot slot

Over voorgaande speerpunten en over diverse andere speerpunten in 2022, kun je meer lezen in elk programma bij het onderdeel Ontwikkelingen/speerpunten 2022.

Bij de voorjaarsnota 2022-2025 (inclusief de raadsinformatiebrief meicirculaire 2021) was sprake van begrotingsoverschot 2022 van € 682.000.
Na de verwerking van de volledige begrotingscijfers 2022-2025 is er sprake van een positief begrotingssaldo voor 2022 van ruim € 415.000.

Tot slot wordt aangetekend dat (structurele) financiële gevolgen van de tweede bestuursrapportage 2021 en de septembercirculaire 2021 cf. het nieuw vastgestelde financieel beleid niet meer worden meegenomen in het proces van de begroting 2022-2025. 


Burgemeester en wethouders van Eersel,     
H.M.L. Offermans, secretaris
W.A.C.M. Wouters, burgemeester