Eén tegen Eenzaamheid

Eén tegen eenzaamheid

Iedereen voelt zich wel eens alleen. Maar als dat lang duurt, is dat niet goed voor je gezondheid en kun je wel wat hulp gebruiken. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven die je kunnen helpen! Op deze pagina lichten we er een paar uit.

Wij vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Daarom werken wij samen met onze partners en de andere Kempengemeenten aan manieren om mensen uit de eenzaamheid te krijgen. Op deze pagina vind je een verzameling van dat soort initiatieven. Of je nu nieuwe vrienden wilt maken, ergens hulp bij nodig hebt, of gewoon weer eens een terrasje in het dorp wilt pakken met vriendinnen: er is voor iedereen wel wat te vinden.

Vrijwilliger worden

Wil jij helpen mensen uit de eenzaamheid en weer terug in het maatschappelijk leven te krijgen? Bijvoorbeeld door af en toe een wandeling met iemand te maken, samen een rondje te fietsen, of iemand te helpen met praktische zaken? Wat goed! Neem direct contact op met een van de onderstaande initiatieven en vraag hoe je kunt helpen. 

Voor iedereen

Eerselvoorelkaar

Op zoek naar vrijwilligers(werk) of een maatje? Je vindt je match op Eerselvoorelkaar.

Cordaad Welzijn

Heb jij behoefte aan gezelschap of zoek je een maatje om spelletjes mee te doen, een fijne wandeling te maken of gewoon elke week samen te kletsen over wat je bezig houdt? Cordaad Welzijn helpt bij het vinden van een maatje om wekelijks samen iets te ondernemen. Benieuwd geworden? Neem contact op met Cordaad Welzijn.

't Trefpunt

Mensen die behoefte hebben aan een praatje of om wat meer onder de mensen te komen zijn iedere maandag van 14.00 tot 16.00 uur van harte welkom in de Muzenval.

Wmo gemeente Eersel

Je kunt met vragen of zorgen terecht bij het Wmo team. Samen kijken we welke mogelijkheden of praktische oplossingen er in je omgeving zijn. 

MEE

Je kunt met alle vragen en zorgen over leven met een beperking terecht bij MEE. In gemeente Eersel vind je de consulenten van MEE in het wijkteam. Maar je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met MEE. Gratis en zonder verwijzing. 

Lumens

Iedereen heeft bijna dagelijks kleinere of grotere vragen. Vaak vind je hiervoor zelf een oplossing maar soms lukt dat even niet. Dat kan allerlei oorzaken hebben, zoals geldzorgen, onrust in de buurt, relatieproblemen, opvoeding of eenzaamheid. Met al je vragen en problemen kun je bij de medewerkers van Lumens terecht. 

De Luisterlijn

Heb jij behoefte aan een luisterend oor? Bel dan met de Luisterlijn. Daar kun je 24 per dag anoniem je verhaal kwijt. Je wordt echt gehoord, dat lucht op. Getrainde vrijwilligers bieden een luisterend oor en geven je een steuntje in de rug. 

Praten over verlies

Verlies is er in vele vormen: een dierbare sterft, je verliest je gezondheid, je werk, je relatie, je droom. Wat het ook is: je rouwt. Praten over je verlies kan je helpen en steun geven in je rouwperiode. 

Voor ouderen

In het gemeentemagazine vind je informatie over de verschillende KBO verenigingen in de dorpen.  Ook kun je lezen wat er op het gebied van recreatie voor de ouderen mogelijk is. 

Voor jongeren

Join Us

Join Us is er voor jongeren die zich alleen voelen en daar verandering in willen brengen. Elke twee weken zijn er bijeenkomsten voor 12- tot 18-jarigen en voor 18- tot 25-jarigen waarop je andere jongeren ontmoet. Er zijn ervaren begeleiders aanwezig die helpen met het verbeteren van sociale vaardigheden en het versterken van je zelfbeeld. De bijeenkomsten zijn in Bladel en Bergeijk. Zien we je daar? Naar Join Us.

Buurtgezinnen

Onder het motto 'opvoeden doen we samen', koppelt Buurtgezinnen gezinnen die het zwaar hebben aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast. Dit voorkomt dat problemen verergeren en zorgt ervoor dat kinderen positief opgroeien in hun eigen gezin. Meer informatie vind je via de website van Buurtgezinnen?

Kempenbranie

Het doel van Kempenbranie is dat jongeren in de Kempen beter in hun vel komen te zitten. Kempenbranie onderneemt acties om het middelengebruik terug te dringen (alcohol, drugs) en stimuleert activiteiten die het welbevinden van onze jongeren bevorderen. In eerste instantie is de doelgroep kinderen tot 18 jaar. Bij Kempenbranie kunnen ouders terecht voor informatie en tips over hoe je met kinderen en middelengebruik omgaat. En kinderen kunnen hier terecht voor leuke activiteiten en contact met anderen. 

Jeugdcoach gemeente Eersel is Pim van Heesch

De jeugdcoach is een vertrouwenspersoon voor alle jongeren maar met name voor de meest kwetsbaren onder hen. Het versterken en vergroten van weerbaarheid, talent en mogelijkheden staat voorop. Door aandacht te geven en te luisteren. 

WhatsApp en telefoon Pim 

Voor mensen met een fysieke beperking

De Zonnebloem

De Zonnebloem staat klaar voor iedereen met een lichamelijke beperking vanaf 18 jaar. Bijvoorbeeld in de vorm van een bezoek, kopje koffie of gezelschapsspelletje. Maar de vereniging organiseert ook algemene activiteiten waaraan iedereen die tot de doelgroep behoort deel kan nemen. Je bent van harte welkom!

Voor mensen met een mentale uitdaging

Lofjoe

Liefde en vriendschap; iedereen heeft het nodig. Als je een verstandelijke beperking of leerachterstand hebt, is het maken van nieuwe vrienden of het vinden van een relatie niet altijd makkelijk. Kennis over sociale regels en vaardigheden zijn niet altijd vanzelfsprekend. Ondersteuning hierbij kan dan fijn zijn! Daarom organiseren we samen met Lofjoe en de andere Kempengemeenten ontmoetings- en thema-avonden voor mensen met een leerachterstand of verstandelijke beperking (met of zonder autisme).

Psysalon

Om mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten en betrokkenen te ondersteunen en te inspireren, organiseren Lumens, MEE, GGzE en Cordaad Welzijn een aantal bijeenkomsten onder de naam Psysalon.

Psysalon is voor iedereen die geïnteresseerd is in het thema, maar in het bijzonder voor mensen die te maken hebben met een psychische kwetsbaarheid. Bij Psysalon mag iedereen aansluiten en heeft iedereen recht van spreken. Kom je meepraten of alleen luisteren?

Een steentje bijdragen?

Iedereen kan iets doen. Op de website van Een tegen Eenzaamheid vind je tips over wat jij kunt doen om mensen met eenzaamheidsgevoelens te helpen.