In Eersel vangen we vluchtelingen op in verschillende gemeentelijke opvanglocaties. Daarnaast zijn er ook nog verschillende particuliere opvanglocaties waar vluchtelingen bij gastgezinnen onderdak hebben gevonden. 

Opvanglocaties

Opvanglocatie Eersel

Het voormalige Wintermans kantoor van Scandinavian Tobacco Group (STG) aan de Nieuwstraat in Eersel is ingericht als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Op dit moment vangen we hier circa 90 Oekraïense vluchtelingen op. Zij kunnen hier in elk geval tot maart 2025 verblijven. Met een uitloop tot uiterlijk maart 2026. Daarna gaat BPD Bouwontwikkeling hier een nieuwe woonwijk realiseren voor Eersel. Het gaat dus om tijdelijke opvang.

Opvanglocatie Vessem

In Vessem is het voormalige  'Welten' gebouw ingezet voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Er is hier plek voor ongeveer 70 vluchtelingen. Het gaat hier dus om tijdelijke opvang. 

Opvanglocatie Wintelre

In Wintelre heeft de gemeente twee woningen ingericht voor de opvang van nog ongeveer 18 Oekraïense vluchtelingen.

Samenwerking WSZ in Duizel

Aan de Waterhof in Duizel vangen we daarnaast nog enkele Oekraïense vluchtelingen op in samenwerking met de woningcoöperatie WSZ.  Vanwege renovatiewerkzaamheden gaat deze opvanglocatie binnenkort sluiten. De vluchtelingen worden in de overige opvanglocaties in onze gemeente ondergebracht.

Aanmeldcentra tijdelijk gesloten

Het regionale aanmeldcentrum in Eindhoven is helaas tijdelijk gesloten. Dit betekent dat er geen nieuwe vluchtelingen kunnen worden toegelaten. Alleen vluchtelingen die nu al in onze regio verblijven bij een gastgezin of zelf een woning huren en in beide gevallen hier niet langer kunnen blijven, mogen zich nog bij het aanmeldcentrum aan de Castiliëlaan in Eindhoven melden. Daar wordt met hen gekeken naar mogelijkheden voor verhuizing. In de tussentijd kunnen zij in het centrum verblijven.

Tijdelijke sluiting landelijke aanmeldcentrum 

Helaas is sinds kort ook tijdelijk het landelijke aanmeldcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in de Jaarbeurs in Utrecht gesloten. De reden van de sluiting is dat er momenteel te weinig gemeentelijke opvangplekken beschikbaar zijn. Het is onduidelijk hoe lang de sluiting duurt. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van extra opvangplekken. Vluchtelingen die zich hier melden wordt gevraagd om zelf voor huisvesting te zorgen. Alleen voor kwetsbaren vluchtelingen wordt een uitzondering gemaakt. 

Op zoek naar eigen woonruimte?

Vluchtelingen uit Oekraïne vallen onder de tijdelijke bescherming. Je mag daarmee zelf een woonruimte huren in Nederland. Door de krapte op de woningmarkt is er echter een flink tekort aan (huur)woningen, ook in Eersel. Een eigen woning is dus helaas niet van zomaar gerealiseerd. 

Particuliere opvang (Gastgezin) 

Veel mensen hebben hun huis opengesteld voor Oekraïense vluchtelingen: dat is hartverwarmend. Bij het opvangen van vluchtelingen komt veel kijken. De organisatie Takecarebnb heeft veel ervaring met het opvangen van vluchtelingen bij gastgezinnen. Op hun website staan aandachtspunten voor gastgezinnen. 

Handreiking particulieren opvang Oekraïners

De overheid heeft een handreiking Particuliere Opvang Oekraïeners gemaakt. Deze handreiking bevat informatie over hoe je een opvangplek kunt aanbieden, waarop je moet letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn. De handreiking kan je ook helpen als je al (een) vluchteling(en) in huis hebt.

Verhuizing doorgeven

Als je vertrekt vanuit de (particuliere) opvanglocatie dan moet je deze verhuizing ook doorgeven aan de gemeente. Bij een verhuizing naar een andere opvanglocaties in Nederland behoud je jouw BSN nummer, maar neemt een andere gemeente de verantwoordelijkheid over voor het uitkeren van het leefgeld. Als je terugkeert naar Oekraïne dan schrijven we je helemaal uit en vervalt het recht op leefgeld. 

Een verhuizing doorgeven kan via de gemeentebalie. Maak hiervoor een afspraak. Vluchtelingen al in het buitenland verkeren  vragen we om onderstaand formulier in te vullen en ondertekend terug te sturen naar de gemeente.

Formulier verhuizing doorgeven