In Eersel vangen we vluchtelingen op in verschillende gemeentelijke opvanglocaties. Daarnaast zijn er ook nog verschillende particuliere opvanglocaties waar vluchtelingen bij gastgezinnen onderdak hebben gevonden. 

Opvanglocaties

Opvanglocatie Eersel

Het voormalige Wintermans kantoor van Scandinavian Tobacco Group (STG) aan de Nieuwstraat in Eersel is ingericht als nieuwe opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Op dit moment vangen we hier circa 70 Oekraïense vluchtelingen op.  Op termijn kunnen we hier maximaal 100 vluchtelingen huisvesten. Deze locatie is tot eind december 2024 beschikbaar. Daarna gaat BPD Bouwontwikkeling hier een nieuwe woonwijk realiseren voor Eersel. Het gaat dus om tijdelijke opvang.

Opvanglocatie Vessem

In Vessem in het voormalige  'Welten' gebouw in Vessem is opnieuw ingezet voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Met ingang van 8 november worden de eerste Oekraïense vluchtelingen hier weer opgevangen. Er is hier plek voor ongeveer 70 vluchtelingen. De eigenaar van het pand stelt deze locatie nogmaals beschikbaar tot eind oktober 2024. Het gaat hier dus ook om tijdelijke opvang. 

Samenwerking WSZ in Duizel

Aan de Waterhof in Duizel vangen we daarnaast nog enkele Oekraïense vluchtelingen op in samenwerking met de woningcoöperatie WSZ.  

Regionale makelaarskantoor

Als je niet langer in de (particuliere) opvang wilt of kunt blijven dan kun je je melden bij de regionale woonmakelaar. Dit is het startpunt voor de opvang in onze regio. De woonmakelaar is gevestigd in de locatie van Kentalis aan de Castiliëlaan 8-21 in Eindhoven. Het makelaarskantoor gaat dan op zoek naar een gemeentelijke opvanglocatie elders in het land.

Let op: Een locatie in onze regio kan niet gegarandeerd worden.

Het makelaarskantoor is per bus bereikbaar. De dichtstbijzijnde bushalte is halte Castiliëlaan, gelegen aan de Huizingalaan, en is bereikbaar met lijn 406 (Eindhoven-Ekkersrijt-Son)(externe link).

Op zoek naar eigen woonruimte?

Vluchtelingen uit Oekraïne vallen onder de tijdelijke bescherming. Je mag daarmee zelf een woonruimte huren in Nederland. Door de krapte op de woningmarkt is er echter een flink tekort aan (huur)woningen, ook in Eersel. Een eigen woning is dus helaas niet van zomaar gerealiseerd. 

Particuliere opvang (Gastgezin) 

Veel mensen hebben hun huis opengesteld voor Oekraïense vluchtelingen: dat is hartverwarmend. Bij het opvangen van vluchtelingen komt veel kijken. De organisatie Takecarebnb(externe link)(externe link) heeft veel ervaring met het opvangen van vluchtelingen bij gastgezinnen. Op hun website staan aandachtspunten voor gastgezinnen. 

Handreiking particulieren opvang Oekraïners

De overheid heeft een Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners gemaakt. Deze handreiking bevat informatie over hoe je een opvangplek kunt aanbieden, waarop je moet letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn. De handreiking kan je ook helpen als je al (een) vluchteling(en) in huis hebt.

Verhuizing doorgeven

Als je vertrekt vanuit de (particuliere) opvanglocatie dan moet je deze verhuizing ook doorgeven aan de gemeente. Bij een verhuizing naar een andere opvanglocaties in Nederland behoud je jouw BSN nummer, maar neemt een andere gemeente de verantwoordelijkheid over voor het uitkeren van het leefgeld. Als je terugkeert naar Oekraïne dan schrijven we je helemaal uit en vervalt het recht op leefgeld. 

Een verhuizing doorgeven kan via de gemeentebalie. Maak hiervoor een afspraak. Vluchtelingen al in het buitenland verkeren  vragen we om onderstaand formulier in te vullen en ondertekend terug te sturen naar de gemeente.

Formulier verhuizing doorgeven